leendő
partnereinknek
Túrázási tanácsok egy profitól!

Túrázási tanácsok egy profitól!

Az előző cikkben elolvashattátok a TOP 5 hazai túraútvonal ajánlásomat, most pedig folytatnám az őszi túrázással kapcsolatos tanácsaim megosztását veletek.

ERŐNLÉT:

Fontos, hogy a magunk és a többiek fizikai erőnlétéhez mérten válasszuk ki a túraútvonalat. Nagyjából 3-4 km/órás átlagsebességgel számolhatunk egy átlagos állóképességgel rendelkező társaság esetében, és ugyebár mindig a „leggyengébb” tempójához igazodunk.


NAPPALOK HOSSZA:

Ősszel már késő délután elbúcsúzik tőlünk a napocska. Izgalmasan hangzik, de igencsak veszélyes éjszaka bóklászni egy erdőben, hiszen a látási viszonyok miatt nem láthatjuk a terepegyenetlenségeket, a turistajelzéseket, vagy épp a fejünk magasságában lévő ágakat.


ENNIVALÓ, INNIVALÓ:

Mindig legyen nálunk valamennyi ivóvíz! Egynapos túra esetében fejenként minimum 2 liter. Kajának olyan rágcsálnivalókat javasolok, amik nem foglalnak sok helyet a hátizsákunkban. A legjobb választás természetesen néhány ízletes Szarvasi Mozzarella Snack!


RUHÁZAT:

Ruházatunk legfontosabb eleme a megfelelő, Vibram talpas túracipő, vagy túrabakancs.

A következő márkájú lábbelikkel nem lehet mellényúlni: Meindl, Hanwag (a szerző kedvence), La Sportiva, Quechua, Salomon

Lábfejeink melegen tartásához érdemes gyapjú zoknit választani. A nadrág legyen bélelt, és lehetőleg membrános, felsőtestünket illetően pedig két-három rétegben gondolkodjunk. Aláöltözetnek elegendő lesz egy szintetikus anyagú aláöltözet. Középső rétegnek mindenképpen a polár a legjobb választás, mivel az ilyen anyagból készült pulóverek könnyű, meleg, és jól szellőző ruhadarabok. Harmadik rétegnek egy membránnal ellátott kabát lehet a legideálisabb, mivel a membrán anyagát úgy gyártják, hogy a vízcseppeket nem ereszti át, viszont a párát kiengedi. Ezáltal a kabát vízhatlan, de mégis páraelvezető. Kesztyűből elég egy vékonyabb, sapkából pedig a mindennapokban hordott sapka is jó lesz.


Cikk sorozatom 3. és egyben utolsó részét, a túrázással kapcsolatos szabályokról keressétek a Mozzarella Blogon.

Molnár Ábel a Komarnicki Gyula THSE, és a Hegyisport Club hegymászója


További hírek

5 kedvenc epres desszertünk

2023.05.12

Használd ki az eperszezont, készíts minél több epres desszertet. Mutatjuk a mi kedvenceinket.