leendő
partnereinknek
Sokak nagy ellenfele, a laktóz

Sokak nagy ellenfele, a laktóz

A laktóz, azaz tejcukor az emlősök tejének egy cukorkomponense. Az emberi testben a laktáz enzim a felelős a laktóz lebontásáért.

Azokat az embereket nevezzük laktózérzékenynek, akiknek a szervezete nem termel elég laktázt ahhoz, hogy lebontsa az elfogyasztott laktózt. A laktáz enzim hiánya miatt a laktóz nem távozik a vékonybél falain keresztül, hanem tovább halad a vastagbélbe, ahol pedig nem felszívódik, hanem az ott található baktériumok elkezdik erjeszteni. Ennek során gáz képződik, így bélgörcsökkel és kellemetlen puffadással kell megbirkóznia a laktózérzékeny embereknek.

Ez egy veleszületett, emésztési rendellenesség is lehet, de sok esetben a környezeti hatások miatt alakul ki. Sajnos napjainkban egyre többen szenvednek a laktózérzékenység okozta kellemetlen tünetektől. A panaszok csökkenthetőek vagy enyhíthetőek speciális étrend követésével vagy az orvos által felírt laktáz tabletta szedésével.

Azért, hogy a tejcukorérzékenyeknek se kelljen nélkülöznie a finomságokat szerencsére egyre több tejtermék kapható laktózmentes változatban. A mi kínálatunkban is számos termékünk laktózmentes változata megtalálható, így senkinek nem kell lemondania a Szarvasi Mozzarella ínycsiklandó ízeiről!


További hírek

Fontos szabályok a túrázáshoz!

2021.11.03

Ne szemetelj! Ne gyújtsd tüzet! és további fontos szabályok ha a természetbe látogatunk.

Túrázási tanácsok egy profitól!

2021.11.03

Az előző cikkben elolvashattátok a TOP 5 hazai túraútvonal ajánlásomat, most pedig folytatnám az őszi túrázással kapcsolatos tanácsaim megosztását veletek.