leendő
partnereinknek
Sajtos ötletek

Sajtos ötletek

Az ókori görögök úgy tartották, hogy a sajt az istenek ajándéka. Aphrodité istennő sajtot és édességet kínált Odüsszeusznak és társainak.

Az ókori Rómában a katonáknak rendszeresen porcióztak sajtot, ugyanakkor az előkelők asztaláról sem hiányozhatott. Napjainkra a sajtok szinte bárki számára hozzáférhetők, melyek nem csak fajtájukban rendkívül változatosak, hanem felhasználásukban is.

Ha valaki reggelire szeretne sajtot fogyasztani, készíthet egy Hawaii melegszendvicset, melynek tetejére reszelhet belőle, de akár egy hideg szendvics összetevője is lehet vékonyra szeletelve. Margarin helyett változatosságot jelenthet a sajtkrém, mely házilag készítve zöldfűszerekkel ízesíthető. Bundás kenyér nem csak bő olajban süthető, hanem olaj nélkül tepsiben, reszelt sajttal dúsított tojással leöntve is.

Vannak olyan országok, ahol a hazainál nagyobb hagyománya van a sajtfogyasztásnak, ezért egy kis nemzetközi kitekintést teszünk az ebédben megjelenő sajt lehetőségeit illetően. Az olaszoknál a leveseket jellemzően parmezánnal vagy juhsajttal gazdagítják. A franciák sajtlevesébe camambert kerül. A héj levágása után, a lágy részt felolvasztják a levesben. Szintén francia jellegzetesség a hajdinapalacsinta póréhagymával és sajttal. Ennél az egytálételnél a reszelt eidami sajt, a póréhagyma, a tejföl és a szalonna mellett kerül a palacsinta töltelékébe. A skandinávok hús- és halételek mellé köretként fogyasztják a sajtos lila hagymát. Az előfőzött hagymák főzőlevét reszelt sajttal és tejszínnel keverik össze, majd ezt a „sajtmártást” a tepsibe helyezett hagymákra öntik. A lengyelek egyik nemzeti étele a prézli nélkül tálalt derelye, amit sajttal is megtölthetnek.

Ha valaki egy könnyed vacsorára vágyik, készíthet görög salátát, melynek elmaradhatatlan alkotója a fetasajt. A sajtország (Hollandia) receptjei között is fellelhetők a sajtsaláták, amibe többféle sajtfajta is belekerülhet. Nem is beszélve Olaszországról, ahol kis túlzással szinte minden ételbe kerül mozzarella.

S ha mindezek után az étkezések között megéheznénk, akkor elrágcsálhatunk pár apró sajtkockát (vagy mozzarella snacket) néhány szem szőlővel vagy dióval kiegészítve. Étvágyunkat a túróval töltött sajttekercs is csillapíthatja.


További hírek

5 kedvenc epres desszertünk

2023.05.12

Használd ki az eperszezont, készíts minél több epres desszertet. Mutatjuk a mi kedvenceinket.