leendő
partnereinknek
Sajtkülönlegességek...van élet a mozzarellán túl?

Sajtkülönlegességek...van élet a mozzarellán túl?

Szinte érthetetlen miért alacsony a hazai felnőtt lakosság tej- és tejtermékfogyasztása, miközben csak sajtokból több száz féle közül válogathatunk. Talán pont a bőség zavara miatt nehezebb eligazodni e termékcsoport széles választéka között?

Melyik sajtnak milyen tulajdonsága-, milyen ízvilága van, hogyan használható fel? – teheti fel a kérdést a tanácstalan vásárló. Az alábbiakban néhány különleges sajtot mutatunk be, hogy a legközelebbi vásárláskor könnyebben eligazodjunk a sajtok színes (íz)világában. Mert bár nagyon szeretjük a mozzarellát, azért néha érdemes mást is próbálgatni.

„Paesanella” Buffalo Mozzarella

A „bivaly” mozzarella egy félig lágy sajt, amit Ausztráliában, az Új-Dél-Wales-i Paesanella Sajt Manufaktúrában gyártanak, hagyományos olasz receptúra alapján. Összetételét tekintve 80%-a bivaly- és 20%-a tehéntej. Rugalmas textúrájú sajt, ízében inkább édeskés, erős sós behatással. Ezt a fehér színű sajtot főként tésztaételek, saláták és pizzák készítéséhez használják fel. (A sajtról kép és további információ az alábbi linken érhető el: https://www.cheese.com/paesanella-buffalo-mozzarella/)

Jalapeno Cheddar

A jalapeno cheddar, a cheddar sajtnak egy ínyenc változata, amit jalapeno paprika hozzáadásával tesznek ízletessé. Ez a kézműves, félkemény sajt, könnyen morzsolódik. Fűszeres aromájából adódóan kiváló összetevője a grill sajtoknak, a különféle hamburgereknek és a nacho ízét is feldobja. (A sajtról kép és további információ az alábbi linken érhető el: https://www.cheese.com/jalapeno-cheddar/)

Provolone

Az eredeti provolone sajt fő termelőhelye az olaszországi Pó-völgye. Két fajtáját különböztetjük meg, a 2-3 hónapig érlelt, édes ízű provolone Dolce-t és a több mint 4 hónapig érlelt, csípős provolone Piccante-t. Ennek a félkemény sajtnak az íze nagymértékben függ a gyártás helyétől, így vajas, enyhe, csípős, fűszeres, édes változat is kóstolható. Jól illik fűszeres szószokhoz (pl. chutnyhoz), kenyerekhez. Dél-Amerikában hasonló sajt a provoleta, amit grillezett húsokhoz esznek. (A sajtról kép és további információ az alábbi linken érhető el: https://www.cheese.com/provolone/)

Halloumi

A halloumi egy új-zélandi sajtféleség ami alapvetően tehén- vagy juhtejből készül. Ez a félkemény, rugalmas sajt ízét tekintve sósabb, enyhe tejes aromával. Olvadáspontja magas, így alakját főzés közben is jól megőrzi. Még a grillezés vagy bő olajban sütés hatására is csak enyhén olvad, alakját nagyjából megtartja. (A sajtról kép és további információ az alábbi linken érhető el: https://www.cheese.com/traditional-haloumi/)

Tomme Brulee

A franciák „Tommee” előtaggal azokat a sajtokat illetik, amiket a Savoya-i hegység régiójában gyártanak. Ez a francia kemény sajt nem pasztőrözött juhtejből készül. A kérgét megperzselik, amitől nem csak a megjelenése lesz egyedi hanem az íze is. Erőteljes, édes, füstös íze van,csípős aromával. (A sajtról további információ az alábbi linken érhető el: https://www.cheese.com/tomme-brulee/)

Forrás: www.cheese.com


További hírek

5 kedvenc epres desszertünk

2023.05.12

Használd ki az eperszezont, készíts minél több epres desszertet. Mutatjuk a mi kedvenceinket.