leendő
partnereinknek
A sajt, mint fehérjeforrás

A sajt, mint fehérjeforrás

Uzsonnára megevett egy finom sajtot, szőlővel és dióval vagy almával. Vajon tudta, hogy az élvezeti értéke mellett segítette az immunrendszerét és az izomzatát is?

Egy építkezésnél mindenki tudja, hogy a tégla a ház építőköve. Az emberi szervezet esetében ezek a fehérjék, hiszen biztosítják a test felépítéséhez szükséges anyagokat, az anyagcsere-folyamatok minden egyes lépése fehérjék közreműködését igényli, a hormonok egy része (pl. inzulin, növekedési hormon stb.) szintén fehérjetermészetű. Létfontosságúak a megfelelő izomzat kialakításához, az immunrendszer működéséhez. Éppen ezért lényeges, hogy táplálkozással megfelelő mennyiségű és minőségű alapanyaggal lássuk el testünket.

Fehérje sok élelmiszerben található a lencsétől, a gabonákon, a tejen, a húson, a tojáson keresztül egészen a sajtokig. Ahogy a lakásunknál sem mindegy, hogy milyen minőségű építőanyagokat használunk, szervezetünk számára sem elhanyagolható, hogy miből biztosítjuk ezt a létfontosságú tápanyagot. A fehérjék sem egységesek, további építőkockákra, aminosavakra bonthatók. Ezek között vannak olyanok, amelyeket szervezetünk nem tud előállítani, csak táplálékkal biztosíthatóak, ezeket esszenciális aminosavaknak nevezzük. Az esszenciális aminosavakat megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazó fehérjéket komplett fehérjéknek hívjuk. Ilyen tápanyagot biztosítanak a tej és tejtermékek, így a sajtok is valamint a húsok és húskészítmények, továbbá a tojás. A sajtok nemcsak jó kalciumforrások és ízletesek, hanem jó minőségű építőkövei szervezetünknek. Pulykacomb rá párolt póréhagyma mozzeralla sajttal, hozzá barna rizs párolt körtével igazán finom és egészséges ebéd.

Ezután a tudományos ízelítő után, böngésszen a receptjeink között és találja meg az új kedvenc receptjét


További hírek

5 kedvenc epres desszertünk

2023.05.12

Használd ki az eperszezont, készíts minél több epres desszertet. Mutatjuk a mi kedvenceinket.