leendő
partnereinknek
A sajt az egyik legjobb kalciumforrás

A sajt az egyik legjobb kalciumforrás

Nem lehet elégszer ismételni: rosszul táplálkozik a magyar lakosság, holott van segítség!

Ízletes, finom, lehet előétel, leves, feltét, mártás, desszert, reggeli és vacsora. Van belőle kerek, szögletes, kemény, lágy, füstölt, fűszeres, penészes és még külön ünnepnapja is van a naptárban június 4-én. Ez nem más, mint a sajt. Számtalan felhasználási lehetőségén túl az egészséges táplálkozás egyik alkotórésze. Ma már köztudott, hogy a sajtok fogyasztása nagymértékben hozzájárulhat a napi kalciumszükséglet biztosításához. A kalcium – a D-vitamin mellett – fontos szerepet tölt be a csontok egészségében minden életkorban, de kiemelt a csontok növekedési időszakában gyermek- és serdülőkorban, illetve a csontszilárdság megőrzésében és a csontritkulás megelőzésében. Ennek ellenére a hazai felnőtt lakosság kalciumbevitele nem éri el a kívánatos szintet, főleg a nők esetében van nagyobb lemaradás.

A hazai ajánlás a 19–60 éves korosztály számára 800 mg kalcium naponta, az idősebbek és a postmenopausában lévő nők számára ennél magasabb érték, napi 1000 mg. A legutolsó hazai reprezentatív felmérés szerint (OTÁP 2014) a tej és tejtermékek adják a kalciumbevitel mintegy felét (férfiak: 384 mg, 51%, nők: 381 mg, 55%). A sajtok kalciumtartalma 400-800 mg (100 gramm termékben) között van, fajtától függően. Egy-egy élelmiszer, nyersanyag tekintetében azonban nemcsak azt kell figyelembe venni, hogy mennyi kalciumot tartalmaz, hanem azt is, hogy abból a szervezet mennyit tud hasznosítani. Összességében a bevitel 20-60%-a hasznosulhat. A tejcukor segíti ennek az ásványi anyagnak a felszívódását, a kalcium megfelelő beépüléséhez szükség van többek közt D vitaminra, magnéziumra, cinkre is. A kalcium-foszfor egyensúly szintén fontos, az 1:1 arányt lenne az ideális, a túl sok foszfor fokozza a kalcium ürítését. Természetesen, amikor táplálkozunk nem gondolkozunk ezeken a bonyolult folyamatokon.

Amit azonban érdemes megjegyezni, hogy a tej, tejtermékekben lévő kalcium jobban felszívódik, mint más élelmiszerekből. Tehát például a sajt az egyik legjobb kalciumforrás – már csak ezért is érdemes fogyasztani a Szarvasi Mozzarella termékeit. Azonban itt is a mértékletesség a mérce, aminek betartásában segít az OKOSTÁNYÉR® és a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás. OKOSTÁNYÉR®-ról bővebben itt lehet tájékozódni: http://mdosz.hu/uj-taplalkozasi-ajanlasok-okos-tanyer/

Az MDOSZ a Szarvasi Mozzarella szakmai partnere a Mozzarella Kommandó kezdeményezésben.


További hírek

5 kedvenc epres desszertünk

2023.05.12

Használd ki az eperszezont, készíts minél több epres desszertet. Mutatjuk a mi kedvenceinket.