Úgy néz ki, mint a túró, felhasználási köre a mascarponéhoz hasonló, és közben sajtnak hívjuk – mi az? A ricotta!
Egy kicsi mindegyikből, de közben meg egyik sem.
Akkor mi is pontosan a ricotta?
Az olasz konyha kedvelt alapanyaga, egy szemcsés, de krémes állagú, semleges, kissé édeskés ízű anyag.
A sajtkészítéskor megmaradó tejsavóból készül (a hozzá hasonló túróval ellentétben, ami viszont aludttejből) úgy, hogy azt újramelegítik – innen is ered a neve, magyarul újrafőtt -, majd lecsepegtetik.
Nem tudni pontosan, mikor készítettek először ricottát, de a római időkben már ismert volt. Mint sok már terméknél is, itt is egy szerencsés véletlennek tulajdonítják a létrejöttét, miszerint a tűzön felejtették sajtkészítés közben a savót. De az sem kizárt, hogy kísérletezés során próbálták valahogy felhasználni az addig feleslegesnek ítélt anyagot. Régen főleg juh- és kecsketejből készítették, manapság már inkább tehéntejből.
Mire használható a ricotta?
Mivel nincs igazán karakteres íze, sok mindenhez, akár édes, akár sós ételekhez is illik. Egy igazi jó „töltőanyag”, ami kiegészíti, gazdagítja, krémesíti a többi hozzávalót, de éppen ezért javasolt egy markáns ízű alapanyaggal társítani.
Mivel az olasz konyha hagyományos alapanyaga, ezért a tésztaételek sorához születtek receptek vele: a lasagne, a canelloni, a ravioli, a tortellini töltelékében egyaránt közkedvelt.
De persze szinte bármit meg lehet tölteni vele: cukkinit, cukkinivirágot, gombát, tököt, vagy rakhatjuk pizzára, húsokra, halakra, salátákra. Édesítve a szicíliaiak ropogós desszertjébe, a cannoliba is gyakran kerül ricottás krém töltelék, húsvétkor a palermóiak ricottás cassata tortája sem maradhat le az asztalról, de tortakrémek, palacsintatöltelékek, pohárkrémek kedvelt összetevője is.
Ízesíthető különböző zöldségekkel és gyümölcsökkel, hagymával, zöld fűszernövényekkel, szárított fűszerekkel, mint például a fahéj és a szegfűszeg, vaníliával, csokoládéval, de még akár fenyőmaggal is.
Ezért is fogyassz ricottát!
A ricotta fogyasztása egészséges, ugyanis bővelkedik vízben oldódó vitaminokban, proteinben és ásványi anyagokban (A-vitamin, kálcium és vas található benne nagyobb mennyiségben).
Az alacsony zsírtartalmú termékek kiválóak a diétázók számára is.
Erre figyelj!
A friss ricotta felbontás után könnyen romlik, 2-3 nap alatt fogyasszuk el, addig tartsuk hűtőben.
Válaszd a Szarvasit!
A Szarvasi Ricotta a többi Szarvasi termékhez hasonlóan kiváló alapanyagokból készült, igazán krémes állagú alapanyag, melyet bátran ajánljunk a különféle receptekhez, minőségi ételek elkészítéséhez.
Csupán 3 összetevőből áll: pasztőrözött sajtsavóból, tejsavból és étkezési sóból.
Hamarosan megújul a csomagolása, így kívül-belül frissen várja a felhasználóit.
2023.06.08