leendő
partnereinknek

Zsenge tök mascarponés húsraguval töltve

Elkészítési idő

60-120 perc

Kategória

Főételek

Címkék

Allergének

tej , zeller , glutén

Elkészítés

1.

Az olívaolajon pirítsuk meg a finomra vágott hagymát és fokhagymát, vigyázva, hogy ne égjen meg. Adjuk hozzá a darált húst és pirítsuk meg azt is, időnként megkeverve. Ízesítsük oregánóval, babérlevéllel és sóval. Adjuk hozzá a paradicsom konzervet, majd pároljuk lassú tűzön kb. 45 percet. Végül ízesítsük frissen őrölt fekete borssal, és keverjük hozzá a mascarponét.

2.

Míg készül a töltelék, hámozzuk meg a tököt, vágjuk 3 részre (válasszunk hosszabb főzőtököket). Ezeket vágjuk hosszában félbe, így lesz 12 darabunk. Vágjuk ki a magjait és helyezzük egy tepsire. Öntsük le a forró zöldséglevessel, majd fedjük le alufóliával. Tegyük 190 fokra előmelegített sütőbe kb. 20 percre. Pároljuk puhára, de ne pároljuk túl, ne essen szét.

3.

Ha kész van, öntsük ki egy tálba alóla a levet. Töltsük meg őket a húsos töltelékkel és morzsoljunk rájuk juhtúrót. Tegyük vissza a sütőbe 10-15 percre, míg a túró szépen ráolvad.

4.

2 evőkanál lisztet keverjünk simára a leöntött lével. Majd fokozatosan adjuk hozzá a tejfölt egy habverővel állandóan kevergetve. Közepes lángon kevergetve készítsük el a mártást kb. 5 perc alatt. Végül ízesítsük finomra vágott friss kaporlevéllel, fehérbor ecettel, ha szükséges, akkor egy kis sóval, borssal. Tálaljuk a tököt a kapros-tejfölös mártással.

Tipp: A töltelékbe főtt rizst is keverhetünk.

Hozzávalók

250 g Szarvasi mascarpone

2 db Zsenge tök

1000 g Darált sertéshús

2 ek. Olívaolaj

2 gerezd Fokhagyma

1 doboz Paradicsom konzerv

1 tk. Oregánó

1 db Babérlevél

150 g Túró

Bors

400 ml Zöldségleves

500 g Tejföl

1 csokor Kapor

30 g Liszt

7-14 kk. Fehérborecet