leendő
partnereinknek

Tenger gyümölcsei rizottó

TENGER GYÜMÖLCSEI RIZOTTÓ

Elkészítési idő

30-60 perc

TENGER GYÜMÖLCSEI RIZOTTÓ

Kategória

Főételek

TENGER GYÜMÖLCSEI RIZOTTÓ

Cimkék

Ünnepi
TENGER GYÜMÖLCSEI RIZOTTÓ

Allergének

tej , puhatestűek , rákfélék , zeller

Hozzávalók

30 g Szarvasi mascarpone

500 g Tenger gyümölcsei

8 db Királyrák

300 g Rizs

1 l Húsleves

200 ml Fehérbor

2 db Paradicsom

1 db Hagyma

2 db Babérlevél

3 gerezd Fokhagyma

1 nagy csokor Petrezselyemzöld

15 g Vaj

1-2 ek. Olívaolaj

1 ek. Citromlé

Elkészítés

1.

Vágjuk finomra a hagymát és a fokhagymát. A sáfrányt áztassuk be pár evőkanál langyos vízbe. Egy széles aljú lábosban forrósítsuk fel a vajat és dinszteljük meg rajta a hagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a babérlevelet.

2.

Ha puhára dinszteltük, öntsük rá a fehérbort. Nagy lángon főzzük el pár perc alatt. Ekkor adjuk hozzá a rizst. Pirítsuk fehéredésig. Majd kezdjük hozzáönteni a forró húslevest. Mindig csak keveset, közben kevergessük. Ha fölvette a rizs a lét, akkor adjuk hozzá a következő merőkanállal és így tovább, míg kész nem lesz. Akkor lesz kész, ha elég krémes kívülről, szinte teljesen megfőtt, de a rizs legbelső része picit roppanós, az egész rizottó állaga pedig krémes, enyhén folyós, semmiképpen sem száraz. Miközben a húslevest adagoljuk, adjuk hozzá a sáfrányt az áztató vízzel együtt.

3.

A paradicsomokat negyedeljük, majd vágjuk ki a magjait. A húsát kockázzuk apróra, majd amikor már kész a rizottó, keverjük hozzá.

4.

Ha van helyünk, a rizottófőzéssel párhuzamosan forrósítsunk föl egy széles serpenyőt, öntsünk bele 1-2 evőkanál olíva olajat. Pirítsuk meg rajta a rákokat kb. 2-3 perc alatt, majd vegyük ki a serpenyőből őket. Kis olíva olajat tegyünk ismét a serpenyőbe, majd pirítsuk meg 3-4 perc alatt a kiengedett és jól lecsöpögtetett tenger gyümölcseit is. Majd ezt keverjük a rizottóhoz. (Hely hiányában készítsük el a tenger gyümölcseit, ha már kész a rizottó.)

5.

Keverjünk még hozzá 2 evőkanál Szarvasi Mascarponét is, az apróra vágott petrezselyem zöldet és pár csepp citromlét. A rákokat a rizottó tetejére téve tálaljuk az ételt azonnal.