leendő
partnereinknek

Spenótos, ricottás, lazacos torta

Elkészítési idő

60-120 perc

Kategória

Főételek

Címkék

Vendégváró , Ünnepi

Allergének

glutén , tej , tojás , halak

Elkészítés

1.

A tészta alapanyagait gyorsan gyúrjuk össze, majd egy kilisztezett deszkán nyújtsuk ki néhány milliméter vastagságúra. Hajtsuk fel a nyújtófára és ennek segítségével helyezzük egy gyümölcstorta formába. A kilógó széleit tépkedjük le, de tegyük félre, hátha szükség lesz rá az esetleg megrepedt tésztát pótolni. Tegyük hűtőbe kb. fél órára, vagy akár 1-2 napra is.

2.

A hűtőből kivéve tegyünk rá egy sütőpapírt, és helyezzünk bele szárazbabot, vagy csicseriborsót nehezéknek. Így vakon süssük ki kb. 170 C-on kb. 20 perc alatt. Ha kész, vegyük ki a sütőből és vegyük le róla a papírt és a babot.

3.

Közben készítsük el a tölteléket. Olvasszuk ki a spenótot. 1 ek vajon fonnyasszuk meg a finomra vágott salotta hagymát. Majd adjuk hozzá a lereszelt fokhagymát is. Ehhez adjuk a spenótot. Szórjuk meg egy kis frissen reszelt szerecsendióval, 1 tk kakukkfűvel,sóval és borssal.

4.

Egy külön tálkában keverjük össze a mascarponét a tejszínnel. Keverjük hozzá a tojásokat. Adjuk a spenóthoz, kevergessük, hogy kissé melegedjen fel és kezdjen sűrűsödni.

5.

A közben elősütött tészta aljára tépkedjük a lazac felét, majd öntsük rá a tölteléket. A tetejére pedig kiskanállal tegyük a ricottát és a maradék lazacot. Tegyük vissza a sütőbe és kb. fél óra alatt süssük készre. Ha kész, hagyjuk hűlni kissé. Tálalhatjuk melegen, langyosan, vagy szobahőmérsékleten is.

Hozzávalók

A TÉSZTÁHOZ:

300 g Liszt

150 g Vaj

1 db Tojás sárgája

20-30 ml Víz

A TÖLTELÉKHEZ:

100 g Szarvasi ricotta

400 g Parajpüré

100 g Füstölt lazac

2 gerezd Fokhagyma

2 db Salotta hagyma

250 g Szarvasi mascarpone

200 ml Tejszín

4 db Tojás

Szerecsendió

1 tk. Kakukkfű

Bors