Spárgás-sonkás húsvéti pite mozzarellával

SPÁRGÁS-SONKÁS HÚSVÉTI PITE MOZZARELLÁVAL

Elkészítési idő

5-30 perc

SPÁRGÁS-SONKÁS HÚSVÉTI PITE MOZZARELLÁVAL

Kategória

Desszertek

SPÁRGÁS-SONKÁS HÚSVÉTI PITE MOZZARELLÁVAL

Cimkék

Vendégváró
SPÁRGÁS-SONKÁS HÚSVÉTI PITE MOZZARELLÁVAL

Allergének

glutén , tej , tojás , mustár

Hozzávalók

A TÉSZTÁHOZ:

300 g Liszt

150 g Vaj

2-3 ml Víz

A TÖLTELÉKHEZ:

150 g Szarvasi pizza mozzarella

150 g Sonka

400 g Tejföl

4 db Tojás

2 ek. Snidling

2 tk. Kakukkfű

1 gerezd Fokhagyma

2 ek. Dijoni mustár

1-2 (200g) szál Zöld spárga

3 db Paradicsom

Bors

Elkészítés

1.

A paradicsomokat bármikor megsüthetjük, pár nappal előre is lehet. A paradicsomokat félbevágjuk, megsózzuk és egy kis friss kakukkfű levelet teszünk a felületükre. Egy tepsire tegyünk sütőpapírt, majd helyezzük rá a sütőrácsot. A sütőrácsra tegyük a paradicsomokat. Mérettől függően 8-9 órán át süssük 100 C-on. Legpraktikusabb éjszaka végezni ezt a műveletet. Az esetlegesen lecsöpögő lé a sütőpapírra fog esni, nem ég a sütő, vagy a tepsi aljára. Ezzel a módszerrel nagyon zamatos, koncentrált ízű, még elég sok nedvességet tartalmazó, sokrétűen felhasználható paradicsomot fogunk kapni. Különösen a szezonon kívüli, ízetlen paradicsomokkal tud csodát tenni.

2.

A tészta összetevőit gyorsan gyúrjuk össze, hogy ne melegedjen fel a kezünktől. Használhatunk hozzá tésztakeverő gépet is. Vizet csak annyit használjunk, hogy éppen összeálljon a tészta. Ha túl sok vizet használunk, akkor nem finom, omlós, morzsás tésztánk lesz, hanem kissé kemény tésztát fogunk kapni. A tésztagombócot csomagoljuk be folpackba és tegyük a hűtőbe legalább fél órát.

3.

Ezután nyújtsuk ki, de csak annyira, hogy egy kb. 23-25 cm átmérőjű gyümölcstorta formában elférjen. Nem baj, ha marad egy kis nyers tésztánk, ezzel ki tudjuk pótolni a sülés közben esetlegesen keletkező repedéseket. Szurkáljuk meg kissé villával az alját. Fedjük le a tésztát sütőpapírral és szórjunk bele szárazbabot, vagy csicseriborsót nehezéknek, hogy ne emelkedjen fel a tészta.

4.

170 C-os sütőben süssük kb. 20-25 percig. Valószínű, hogy még nem lesz eléggé sült a tésztánk, ekkor vegyük le róla a babot a papírral együtt és süssük tovább enélkül még 5-8 percet. A tésztának nem kell megsülnie teljesen, csak ne legyen nyers sem. Hagyjuk a sütőformában.

5.

Míg sül a tészta tisztítsuk meg a spárgát és enyhén sós-cukros vízben 3-4 perc alatt blansírozzuk, majd azonnal öblítsük le hideg vízzel. A paradicsomoknak húzzuk le a héját. A sonkát vágjuk kis kockákra. Egy keverőtálban kézi habverővel keverjük simára a tejfölt. Majd adjuk hozzá a tojásokat, a sonkát, a reszelt mozzarellát, mustárt, kakukkfüvet, snidlinget,reszelt fokhagymát, sót és borsot. Keverjük jól el. Öntsük a tésztaformába, a tetején rendezzük el a félbevágott spárgákat és a paradicsomokat. Tegyük vissza a sütőbe és 40-45 perc alatt süssük készre. A töltelék közepe is szilárd már ilyenkor.

6.

Ha kész, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd vegyük ki a formából. Tálalhatjuk melegen, vagy szobahőmérsékleten is.