leendő
partnereinknek

Somlói torta mascarponéval és sárgabarackkal

SOMLÓI TORTA MASCARPONÉVAL ÉS SÁRGABARACKKAL

Elkészítési idő

60-120 perc

SOMLÓI TORTA MASCARPONÉVAL ÉS SÁRGABARACKKAL

Kategória

Desszertek

SOMLÓI TORTA MASCARPONÉVAL ÉS SÁRGABARACKKAL

Cimkék

Vendégváró
SOMLÓI TORTA MASCARPONÉVAL ÉS SÁRGABARACKKAL

Allergének

tej , szójabab , tojás , glutén , diófélék

Hozzávalók

A KRÉMHEZ

500 g Szarvasi mascarpone

80 g Cukor

2 db Vanília rúd

A CSOKOLÁDÉ SZÓSZHOZ

100 g Étcsoki

15 g Vaj

150 ml Tejszín

A SIMA PISKÓTÁHOZ

3 db Tojás

60 g Cukor

60 g Liszt

A KAKAÓS PISKÓTÁHOZ

3 db Tojás

45 g Liszt

15 g Kakaópor

60 g Cukor

A DIÓS PISKÓTÁHOZ

3 db Tojás

60 g Cukor

60 g Liszt

20 g Darált dió

A RUMOS CUKORSZIRUPHOZ

100 g Cukor

200 ml Víz

1 ek. Rum aroma

1 db Narancs

1 db Citrom

EZEN KÍVÜL

120 g Aszalt sárgabarack

6 ek. Sárgabarack lekvár

500g, minimum 30%-os, kb. 500 ml Tejszín

Elkészítés

1.

Süssük meg a piskótákat egyenként. Verjük föl a 3 db tojást a cukorral, majd keverjük hozzá a leszitált lisztet és sót. Tegyük sütőpapírral kibélelt és vajjal kikent 26 cm-es csatos tortaformába és 180 C-on süssük készre kb. 15 perc alatt. A kakaós piskótát hasonlóan készítsük el, csak a kakaóport keverjük össze a liszttel, a diósat pedig úgy, hogy a diót keverjük a liszthez.

2.

Ha kész van az első piskóta, akkor hagyjuk hűlni egy rácson, majd vegyük le a papírt róla. Tegyünk ugyanígy mindegyikkel.

3.

Közben készítsük el a szirupot. Tegyük föl a cukrot a vízzel és a narancs- illetve a citromhéjjal főni. Ha felolvadt, kis lángon főzzük még 10 percig kb. Tegyük félre hűlni. Öntsük hozzá a rum aromát. (Használhatunk rendes rumot is természetesen, csak a gyerekek miatt indokoltabb a nagyon alacsony alkoholtartalmú aroma amelyet kisebb mennyiségben is elég használni.)

4.

A krémhez keverjük simára a mascarponét a kikapart vanília magokkal és a cukorral. (Opcionálisan kiválthatjuk ezt vaníliás cukorral.) Ezzel a módszerrel nem csak, hogy sokkal rövidebb idő alatt, kevesebb munkával jutunk a krémhez, mintha megfőznénk a klasszikus vaníliás krémet, hanem a Szarvasi Mascarpone kivételessé teszi ezt az amúgy is nagyon finom tortát.

5.

Tegyük a sütőformába a diós lapot. Ezt locsoljuk meg a szirup egyharmadával, majd kenjük meg a sárgabarack dzsem egyharmadával. Szórjuk meg apróra vágott aszalt sárgabarackkal (használhatjuk a klasszikus mazsolát is). Majd kenjük meg a krém egyharmadával. Helyezzük rá a kakaós piskótát, majd végezzük el vele ugyanazt, amit az előző lappal. Majd végül a sima piskótával tegyük ugyanezt. Tegyük hűtőbe legalább egy éjszakára lefedve.

6.

Másnap készítsük el a csokiszószt. Olvasszuk fel a darabokra tört csokit a vajjal és a tejszínnel, majd hagyjuk hűlni. Keverjük hozzá a rum aromát. Tálaljuk a tortát felvert tejszínhabbal és a csokiszósszal leöntve.