leendő
partnereinknek

Rebarbarás trifle törökmézzel

Elkészítési idő

30-60 perc

Kategória

Desszertek

Címkék

Vegetáriánus , Vendégváró

Allergének

tej , glutén , tojás

Elkészítés

1.

A rebarbarát mossuk meg, majd vágjuk kb. 1 cm-es szeletekre. Egy lábosban, vagy serpenyőben pároljuk meg 3 ek. cukorral kb. 10-15 perc alatt, míg puha lesz, de még egyben van. Hagyjuk hűlni, majd tegyük hűtőbe.

2.

Közben készítsük el a vaníliás krémet hozzá. Vágjuk hosszában ketté a vanília rudat, kaparjuk ki a magokat, majd a magokkal, héjjal együtt tegyük 6 dl tejbe, amit éppen forráspont alatt hagyjuk gyöngyözni kb. 1o percig. Majd szűrjük le, hogy a vaníliarúd ne maradjon benne.

3.

A tojássárgákat jól keverjük el 40 g cukorral és a kukorica keményítővel. Ehhez óvatosan keverjük hozzá a forró, vaníliás tejet. Majd öntsük vissza a lábosba és állandó keverés mellett sűrítsük be hígabb puding sűrűségűre a krémet.

4.

Készítsünk egy kis csésze zöldteát, kb. másfél dl-t. Öntsük hozzá a tokaji desszertbort. Mártogassuk bele a babapiskótákat és tegyük desszertes kelyhek aljára, összetörve. Erre tegyük a rebarbara szeletkéket, majd öntsük le a pudinggal. Tegyük hűtőbe a kelyheket újra. A rebarbara megmaradt szirupját is tegyük el.

5.

Ezalatt készítsük el a törökmézet és a mascarpone krémet. Egy-egy evőkanál cukrot és mézet (kb. 30-30 g) keverjünk össze és egy kis gyorsforralóban, vagy lábosban főzzük világosbarna színűre, állandóan kevergetve, vigyázva, hogy ne égjen meg.. Ekkor adjuk hozzá a szódabikarbónát, azt jól keverjük el benne. Szépen fel fog futni, ekkor öntsük is ki egy sütőpapírral bélelt tányérra, vagy tálra. Hagyjuk hűlni.

6.

A mascarponét keverjük el a rebarbara megmaradt szirupjával és a porcukorral. Öntsük a kelyhekben a puding rétegre. Legfelülre pedig szórjunk kis darabokra tört-morzsolt törökmézet.

Hozzávalók

500 g Szarvasi mascarpone

Kb. 700 g Rebarbara

50 g Cukor

12 db, kb. 200 g Babapiskóta

1 csésze Zöldtea

50 ml Édes bor

4 db Tojás sárgája

1 db Vanília rúd

600 ml Tej

2 ek., kb. 30 g Keményítő

40 g Cukor

30 g Porcukor

30 g Cukor

2 ek. Méz

1 tk Szódabikarbóna