leendő
partnereinknek

Póréhagymás-szalonnás lepény

Elkészítési idő

120 percnél több

Kategória

Tészták

Címkék

Allergének

tej , tojás , glutén

Elkészítés

1.

A tészta összetevőit lehetőleg jól lehűtve gyorsan gyúrjuk össze egy morzsás tésztává. Ne gyúrjuk sokáig, hogy a kezünk ne melegítse fel túlságosan. Nem baj, ha darabos kicsit, ez egy kifejezetten morzsálódós tészta kell legyen. Ha kész, tegyük be a hűtőbe minimum 2 órára. Készíthetünk több adag tésztát is, a fagyasztóban sokáig eláll, így bármikor elő tudjuk venni, a tölteléket pedig fantáziánk szerint variálhatjuk.

2.

A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A hideg tésztát nyújtsuk ki egy kilisztezett deszkán, és helyezzük egy 26-28 cm-es gyümölcstorta formába. Nem baj, ha esetleg leszakad belőle, egyszerűen csak nyomkodjuk be a formába, pótolva a rést. Szurkáljuk meg a tészta alját villával. Majd béleljük ki alufóliával és szórjunk bele nehezéknek babot, vagy csicseriborsót, esetleg rizst. Tegyük be a sütőbe és süssük kb. 20 percig. Majd vegyük ki és ellenőrizzük. Ha még kicsit nyers a tészta, akkor vegyük le róla a nehezéket, és tegyük vissza 5 percre. Ekkor már biztosan nem fog megemelkedni a tészta. Ha szépen megsült, vegyük ki a sütőből.

3.

Közben elkészíthetjük a tölteléket. Pici olajon kezdjük el pirítani a felkockázott szalonnát. Pirítsuk szép barnára, majd adjuk hozzá a felkockázott póréhagymát. Lassú-közepes lángon fonnyasszuk meg a hagymát a zsiradékon kb. 10 perc alatt.

4.

Adjuk hozzá a kakukkfüvet és a lereszelt fokhagymát. Keverjük el, pirítsuk egy percig.

5.

Majd adjuk hozzá a Szarvasi Mascarponét és a tejet. Kevergetve melegítsük föl, és üssük bele a tojásokat. Kis lángon keverjük el, vigyázva, hogy ne csináljunk „rántottát”.

6.

A lereszelt sajt felét szórjuk bele, és kicsit hagyjuk megolvadni. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.

7.

A tölteléket öntsük a szép zsemleszínűre sült tésztaformába. A tetejére vágjunk vékony paradicsom szeleteket és szórjuk meg a maradék füstölt mozzarellával.

8.

A sütőt közben vegyük le 160 fokra, tegyük be a lepényt és süssük készre kb. 25 perc alatt. Tálaljuk friss salátával.

Hozzávalók

A töltelékhez

250 g Szarvasi mascarpone

150 g Szarvasi füstölt mozzarella

1 Póréhagyma

150 g Nyers kolozsvári szalonna

200 ml Tej

2 db Tojás

1-2 tk. Kakukkfű

2-3 gerezd Fokhagyma

1 db Paradicsom

1-2 ek. Olaj

Bors

A tésztához

300 g Liszt

150 g Vaj

70 ml Víz

Bors