
Elkészítési idő
120 percnél több
Kategória
Tészták
Címkék
Allergének
tej , tojás , glutén1.
A tészta összetevőit lehetőleg jól lehűtve gyorsan gyúrjuk össze egy morzsás tésztává. Ne gyúrjuk sokáig, hogy a kezünk ne melegítse fel túlságosan. Nem baj, ha darabos kicsit, ez egy kifejezetten morzsálódós tészta kell legyen. Ha kész, tegyük be a hűtőbe minimum 2 órára. Készíthetünk több adag tésztát is, a fagyasztóban sokáig eláll, így bármikor elő tudjuk venni, a tölteléket pedig fantáziánk szerint variálhatjuk.
2.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A hideg tésztát nyújtsuk ki egy kilisztezett deszkán, és helyezzük egy 26-28 cm-es gyümölcstorta formába. Nem baj, ha esetleg leszakad belőle, egyszerűen csak nyomkodjuk be a formába, pótolva a rést. Szurkáljuk meg a tészta alját villával. Majd béleljük ki alufóliával és szórjunk bele nehezéknek babot, vagy csicseriborsót, esetleg rizst. Tegyük be a sütőbe és süssük kb. 20 percig. Majd vegyük ki és ellenőrizzük. Ha még kicsit nyers a tészta, akkor vegyük le róla a nehezéket, és tegyük vissza 5 percre. Ekkor már biztosan nem fog megemelkedni a tészta. Ha szépen megsült, vegyük ki a sütőből.
3.
Közben elkészíthetjük a tölteléket. Pici olajon kezdjük el pirítani a felkockázott szalonnát. Pirítsuk szép barnára, majd adjuk hozzá a felkockázott póréhagymát. Lassú-közepes lángon fonnyasszuk meg a hagymát a zsiradékon kb. 10 perc alatt.
4.
Adjuk hozzá a kakukkfüvet és a lereszelt fokhagymát. Keverjük el, pirítsuk egy percig.
5.
Majd adjuk hozzá a Szarvasi Mascarponét és a tejet. Kevergetve melegítsük föl, és üssük bele a tojásokat. Kis lángon keverjük el, vigyázva, hogy ne csináljunk „rántottát”.
6.
A lereszelt sajt felét szórjuk bele, és kicsit hagyjuk megolvadni. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.
7.
A tölteléket öntsük a szép zsemleszínűre sült tésztaformába. A tetejére vágjunk vékony paradicsom szeleteket és szórjuk meg a maradék füstölt mozzarellával.
8.
A sütőt közben vegyük le 160 fokra, tegyük be a lepényt és süssük készre kb. 25 perc alatt. Tálaljuk friss salátával.
250 g Szarvasi mascarpone
150 g Szarvasi füstölt mozzarella
1 Póréhagyma
150 g Nyers kolozsvári szalonna
200 ml Tej
2 db Tojás
1-2 tk. Kakukkfű
2-3 gerezd Fokhagyma
1 db Paradicsom
1-2 ek. Olaj
Só
Bors
300 g Liszt
150 g Vaj
70 ml Víz
Só
Bors
A Mozzarella kellemes, lágy ízével egyedülálló a sajtok világában. Az egyedi mozzarella ízhez egy kis só is kerül a sajtba.
Tudj meg többet a termékről!A Mozzarella kellemes, lágy ízével egyedülálló a sajtok világában. Az egyedi mozzarella ízhez egy kis só is kerül a sajtba.
Tudj meg többet a termékről!