leendő
partnereinknek

őszibarackos, törökmézes mascarpone fagyi

Elkészítési idő

60-120 perc

Kategória

Desszertek

Címkék

Allergének

tej , tojás

Elkészítés

1.

Az őszibarackot hámozzuk meg, majd aprítsuk nagyon kicsire. Tegyük egy tálba és szórjuk meg 4 ek cukorral. Tegyük hűtőbe és hagyjuk így állni legalább fél órát.

2.

Közben készítsük el a törökmézet. A cukrot a mézzel együtt forraljuk fel, hagyjuk, hogy kapjon egy aranysárga színt. Ekkor terítsünk egy tepsire sütőpapírt. Ezután nagyon gyorsan kell dolgoznunk. Tegyük a szódabikarbónát az enyhén karamellizálódott mézes cukorra. Keverjünk rajta 2-3-at, ekkor elkezd habzani és futni. Öntsük rá a sütőpapírra. Hagyjuk hűlni, hogy majd törhető legyen.

3.

Verjünk fel 4 tojássárgáját 150 g cukorral. Közben egy lábosban melegítsük fel a mascarponét a tejszínnel és a vanília aromával.

4.

Ha kész, óvatosan keverjük a tojássárgájához. Majd öntsük vissza a lábosba és egy habverővel kevergetve, közepes lángos sűrítsük be. De vigyázzunk, ne essen szét. Ezután hűtsük le, majd tegyük a hűtőbe, hogy jól hűljön le.

5.

Az őszibarackot szűrjük le. (Egy kanállal kevergethetjük is a szűrőben, hogy jól csöpögjön le. Ezt a hideg baracklét öntsük a közben már jól lehűlt fagylalt alapba. Keverjük jól össze. A barackdarabokat tegyük félre.

6.

A fagyasztóból kivett fagylaltgépbe öntsük bele az alapot és kezdjük el forgatni. Mikor már egészen besűrűsödött, akkor adjuk hozzá a barackdarabokat is. (Ha nincs fagylaltgépünk, akkor csak tegyük egy műanyag konténerbe az alapot és tegyük a fagyasztóba. Időnként vegyük ki és jól keverjük át, majd fagyasszuk tovább.).

7.

Törjük kisebb darabokra a törökmézet (elképzelhető, hogy a törökméz nem kell mind, tegyük el a többit és kényeztessük magunkat vele máskor is). A fagylaltkészítés legvégén keverjük azt is a fagylaltba. Kanalazzuk át egy műanyag konténerbe és tegyük a fagyasztóba pár órát, hogy szépen megfagyjon.

Hozzávalók

A FAGYLALTHOZ

500 g Szarvasi mascarpone

4 db Őszibarack

60 g Cukor

200 ml Tejszín

150 g Cukor

4 db Tojás sárgája

A TÖRÖKMÉZHEZ

180 g Cukor

4 ek. Méz

1 tk Szódabikarbóna