leendő
partnereinknek

Mascarponés,vargányás árpagyöngy rizottó sertésszűzzel

Elkészítési idő

30-60 perc

Kategória

Főételek

Címkék

Ünnepi

Allergének

tej , glutén , zeller

Elkészítés

1.

A vargányát áztassuk be langyos vízbe, hagyjuk benne legalább 20 percig.

2.

A sertésszüzet tisztítsuk meg a hártyáktól, majd sózzuk, borsozzuk. Vágjuk akkora darabokra, hogy elférjen egy nagy serpenyőben. (2-3 darab legyen ez a kb. 600 g hús, semmiképpen se vágjuk nagyon kicsikre.)Tegyük félre felhasználásig.

3.

Vágjuk finomra a hagymát és kis kockákra a sárgarépát. Egy széles aljú lábosban forrósítsunk fel vajat, ezen pároljuk meg a hagymát és a sárgarépát együtt, időnként megkeverve.

4.

Öntsük hozzá a bort, és nagy lángon forraljuk el. Közben alaposan mossuk meg az árpagyöngyöt és szűrjük le. Adjuk a hagymához.

5.

Adjunk hozzá 2 merőkanál forró húslevest és nagy lángon főzzük el. Időnként kevergessük a gerslit, hogy ne égjen le.

7.

Most hozzáadhatjuk a már megpuhult gombát. Öntsünk az árpához a gomba áztatóvizéből is egy jó decilitert, így intenzívebb lesz az íze.

7.

Folytassuk addig a forró húsleves adagolását, míg meg nem puhul az árpa, de a rizottónk legyen kissé folyós állagú. (Az árpa készültsége egyéni ízlés függvénye, egy piciny roppanóssága mindig marad, ezért a különlegessége miatt is szeretjük.)

8.

Végül keverjük hozzá a mascarponét, a petrezselyemzöldet és a parmezán sajtot. Fedjük le pár percig.

9.

Mialatt készítjük a rizottót, süssük meg a sertésszüzet. Egy serpenyőben, kevés forró olajon pirítsuk körbe, majd 180 C-os sütőben 8-10 perc alatt süssük készre. Vegyük ki és pihentessük 5-8 percig. Ezután szeleteljük föl és tálaljuk a rizottóval.

Hozzávalók

30 g Szarvasi mascarpone

220 g Árpagyöngy

600 g Sertésszűz

50 g Vargánya

1 kis szál Sárgarépa

1 fej Hagyma

150 ml Fehérbor

30 g Parmezán sajt

1 csokor Petrezselyemzöld

Bors

15 g Vaj

1,5 l Húsleves