leendő
partnereinknek

Kedvenc karamell fagyink

Elkészítési idő

60-120 perc

Kategória

Desszertek

Címkék

Ünnepi , Gyerekeknek , Vendégváró

Allergének

tej , tojás

Elkészítés

1.

80 g cukrot keverjük össze a tojás sárgákkal és a vanília aromával.

2.

Forrósítsunk föl 500 ml tejet egy lábosban 2 evőkanál mascarponéval. Ne forraljuk, tartsuk éppen forráspont alatt. Majd húzzuk le a tűzről.

3.

Egy vastag aljú serpenyőben apránként olvasszuk fel a barna nádcukrot, majd kevergetve kicsit égessük meg, de ne túlságosan. Adjuk hozzá a vajat és a sót. (Muszáj jó minőségű tengeri sópelyhet használjunk,pl. Maldont, mert a különbség óriási. Ha nincs ilyen otthon, akkor inkább készítsük hagyományosan, só nélkül.) Keverjük össze a cukorral. Ezután adjuk hozzá a maradék mascarponét és keverjük el simára.

4.

Öntsük a forró tejhez, és egy műanyag spatulával alaposan kanalazzuk ki a serpenyőt, hogy ne vesszen kárba egyetlen csepp karamell sem. Folyamatosan kevergessük. Majd ezt a karamell alapot öntsük a tojás sárgákhoz és keverjük simára.

5.

Majd öntsük vissza a tálba a tojásos karamell mixet és egy habverővel folyamatosan kevergetve, közepes lángon sűrítsük be. Húzzuk le a lángról és hagyjuk hűlni.

6.

Majd tegyük hűtőbe pár órára, vagy akár a fagyasztóba, de vigyázzunk, ne fagyjon meg.

7.

Ha kellően hideg, akkor indítsuk be a fagylaltgépet és öntsük bele fokozatosan a fagylalt mixet. Ha kész, kanalazzuk egy műanyag konténerbe és fagyasszuk tovább felhasználásig.

Tipp: Ha a fagylaltgépben nem fagyna meg, akkor tegyük be a fagyasztóba és időnként keverjük föl egy villával. Így is finom, krémes állagú lesz a fagyink.

Hozzávalók

250 g Szarvasi mascarpone

600 ml Tej

4 db Tojás sárgája

20-30 g Vaj

1 ek. Vanília aroma

250 g Barna cukor

1 CSAPOTT KISKANÁL TENGERI SÓPEHELY