leendő
partnereinknek

Fahéjas-édesburgonyás csiga juharszirupos mascarponéval

Elkészítési idő

60-120 perc

Kategória

Desszertek

Címkék

Ünnepi , Vendégváró

Allergének

tej , tojás , glutén

Elkészítés

1.

Szurkáljuk meg az édesburgonyát egy villával és egy tálban, lefedve süssük puhára a mikrohullámú sütőben kb. 8-10 perc alatt.

2.

Melegítsünk föl 2-3 ek tejet, ebbe olvasszunk bele 2 ek vajat. Ha elolvadt, vegyük le a hőről és tegyük bele a tasak élesztőt. Hagyjuk állni kb. 10 percig, míg elkezd gyöngyözni az élesztő.

3.

Vágjuk félbe az édesburgonyát és kaparjunk ki a belsejéből 100 g-ot. Keverjük simára egy habverővel, majd adjunk hozzá egy tojást 2 ek cukrot és 60 g-ot a mascarponéból.

4.

Majd ehhez keverjük hozzá az élesztős anyagot. Jól keverjük el, majd apránként keverjünk hozzá 250 g lisztet. Ezen felül is adhatunk még hozzá pár evőkanál lisztet, annyi legyen benne, hogy elváljon az edény falától szépen. Hagyjuk az edényben, fedjük le folpackkal és tegyük meleg helyre kelni.

5.

Lisztezzünk ki egy nyújtó felületet, erre tegyük ki a tésztánkat és nyújtsuk ki kb 30x20 cm-es négyzetre. Olvasszuk fel a 100 g vajat, ezzel jó alaposan kenjük meg és szórjuk meg a maradék cukorral és fahéjjal.

6.

Hajtsuk be a széleit és a hosszabbik oldalánál kezdve tekerjük fel. Majd vágjuk 12 egyforma darabra. Tegyünk egy tepsire sütőpapírt, erre pedig helyezzük a csigákat. Fedjük le folpackkal és tegyük hideg helyre néhány órára pihenni.

7.

Ezután vegyük le a fóliát és hagyjuk szobahőmérsékleten állni kb. 1 órát.

8.

175 C-ra felmelegített sütőben süssük készre kb. 30 perc alatt.

9.

Közben a maradék mascaraponéban keverjük el a juharszirupot. Ha kész a csiga, hagyjuk 10 percig hűlni. Kínáljuk mellé a juharszirupos mascarponét mártogatósként.

Hozzávalók

TÉSZTÁHOZ:

60 g Szarvasi mascarpone

1 db Édesburgonya

30 g Cukor

(Néhány ek.) kb. 15-30 ml Tej

30 g Vaj

1 csomag Instant élesztő

1 db Tojás

280 g Liszt

TÖLTELÉKHEZ:

100 g Vaj

2 tk. Fahéj

70 g Cukor

TÁLALÁSHOZ:

Méz vagy 3 ek. Juharszirup

190 g Szarvasi mascarpone