leendő
partnereinknek

Egyben sült karaj aszalt szilvás, gyöngyhagymás mártással

Elkészítési idő

60-120 perc

Kategória

Főételek

Címkék

Ünnepi

Allergének

tej , zeller

Elkészítés

1.

Kenjük be a karajt kedvenc fűszerkeverékünkkel és egy kis olajjal. Hagyjuk pár órát, vagy egy éjszakát állni.

2.

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Egy nagy serpenyőben forrósítsunk fel egy kevés olajat és pirítsuk körbe a karajt. Majd tegyük át egy sütőtálba egy kevés olajjal és tegyük a sütőbe. Süssük kb. 70 percig, de egy óra után már megnézhetjük. Mérettől és formától változhat a sütési idő. Arra figyeljünk, hogy ne süssük túl, hiszen a karaj egy sovány húsdarab, könnyen kiszárad, ha túlsütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük. Ha a kifolyó szaft már átlátszó, akkor kész van. Tegyük ki egy rácsra úgy, hogy alatta legyen egy tepsi, amin összefoghatjuk a szaftot. Hagyjuk kb. 10 percig pihenni.

3.

Míg sül a hús, készítsük el a szószt. Áztassuk be langyos vízbe az aszalt szilvát kb. 20 percre (ha gyerekek nem fognak belőle enni, akkor tehetünk hozzá konyakot is).

5.

Ezután adjuk hozzá a mascarponét, és forraljuk össze. Vegyük ki a fás zöldfűszereket, ízesítsük egy kevés sóval és borssal. Keverjük hozzá a pihentetett hús alatt összegyűlt hússzaftot is.

6.

Ha kész a hús és pihent is, akkor felszeletelhetjük. Tálaljuk párolt zöldségekkel, vagy kedvenc burgonyaköretünkkel.

Hozzávalók

250 g Szarvasi mascarpone

1500 g Karaj

200 g Aszalt szilva

1 kis üveg (190 g) Gyöngyhagyma

20 g Vaj

2-3 db Zsályalevél

1-2 kisebb Rozmaring ág

2-3 SZÁL KAKUKKFŰ

1/4 l Húsleves

Olaj

Bors