leendő
partnereinknek

Cseresznyés mandula torta

Elkészítési idő

60-120 perc

Kategória

Desszertek

Címkék

Vendégváró

Allergének

tej , glutén , tojás

Elkészítés

1.

Készítsük el a tésztát. Gyúrjuk össze gyorsan a tészta összetevőit. A tészta inkább száraz, morzsás linzertészta, ne gyúrjuk túl. Tegyük hűtőbe pár órára, de napokig is eláll, így jól tudunk tervezni. (Le is fagyaszthatjuk a tésztát, így akár több adaggal is készíthetünk belőle.)

2.

A hideg tésztát egy lisztes nyújtódeszkán nyújtsuk ki, hogy egy kb. 26 cm átmérőjű gyümölcstortaformát be tudjunk vele fedni. Takarjuk le alufóliával és szórjunk bele nehezéknek szárazbabot, vagy csicseri borsót. Süssük 190 fokon kb. 20 percig. Majd vegyük le róla a babot a fóliával együtt. Szurkáljuk meg villával a tészta alját. Tegyük vissza a sütőbe és süssük további 5-8 percig.

3.

Míg sül a tészta, készítsük el a mandulás tölteléket, az ún. frangipane-t. Egy konyhai robotgépben jól dolgozzuk össze az összetevőket.

4.

Miután a tészta megsült és kivettük a sütőből, tegyük bele a mandulás tölteléket, egyenletesen elkenve. Tegyük vissza a sütőbe és kb. 10 perc alatt süssük készre.

5.

Ha kész, vegyük ki és hagyjuk hűlni. A szélén lelógó tésztát tördeljük le. Míg hűl a tészta, keverjük ki a mascarponét a porcukorral simára. Ízesítsük a citromlével és a citromhéjjal. Kenjük meg vele a torta tetejét. Erre pedig helyezzük el a kimagozott cseresznyét. Szórjuk meg porcukorral. Tegyük kicsit a hűtőbe, majd tálaljuk.

Hozzávalók

A TÉSZTÁHOZ ÉS DÍSZÍTÉSHEZ

500 g Szarvasi mascarpone

100 g Porcukor

1/2 db Citrom

750 g Cseresznye

250 g Liszt

120 g Vaj

50 g Cukor

1 db Tojás

50 ml Víz

TÖLTELÉKHEZ

120 g Vaj

120 g Barna cukor

100 g mandulapehely

1 db Tojás