Mennyiség oldalanként:
A szárított vargányát áztassuk be kb. 2 dl kézmeleg vízbe kb. fél órára. Vágjuk finomra a hagymát és a fokhagymát. Forrósítsunk fel egy evőkanál vajat egy széles aljú lábosban. Pirítsuk üvegesre rajta a hagymát és a fokhagymát.
Gyúrjuk össze a húsgombóc összetevőit: a darált húst, reszelt parmezán sajtot, tojást, zsemlemorzsát, szárított bazsalikomot, sót, borsot. Tegyük félre kb. 20 percre a hűtőbe. Közben készítsük el az alap paradicsomszószt a weboldalon található recept szerint. De most készítsük friss zsályalevéllel, amely különösen illik a húsgombócokhoz.
Keverjük össze a lisztet a cukorral, a sütőporral és a sóval. Egy külön tálban keverjük alaposan össze a ricottát a tojással, vanília aromával, a citromhéjjal és az olvasztott vajjal. Majd óvatosan keverjük hozzá a lisztes keverékhez. Végül keverjük hozzá a málnát is, pár szem kivételével.
A krumplit főzzük meg héjastul sós vízben puhára. A sütőt melegítsük elő 180°C-ra. Ezalatt olvasszuk ki a spenótot, majd jól csavarjuk ki és pirítsuk meg egy evőkanál vajon. Sózzuk, borsozzuk. A karfiolt szedjük rózsáira, mossuk meg, majd 3-4 perc alatt főzzük meg roppanósra sós vízben. Majd szűrjük le és hűtsük le hideg vízben, hogy a fövési folyamatot megállítsuk.
A spenótot olvasszuk föl. A sütőt melegítsük elő kb. 190 °C-ra. Mossuk meg a burgonyákat, majd kb. 30-40 perc alatt süssük meg őket egészben. Ezalatt a csirkemellet nyissuk szét és szórjuk meg a kedvenc szárnyas-, vagy grill fűszerünkkel. Dörzsöljük be jól egy kis olíva olajjal is. Majd süssük meg egy kis olíva olajon és tegyük félre pihenni pár percre.
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Kenjünk ki vajjal és liszttel egy kb. 25 cm-es csatos tortaformát. Verjük fel a tojást a cukorral, a citromhéjjal és a mandula esszenciával egy elektromos habverővel. Verjük 10-15 percig. Végül gyorsan keverjük hozzá a lisztet. Öntsük a tésztát a formába és süssük 25-30 percig. Majd vegyük ki és hagyjuk kicsit hűlni.
Az olívaolajon pirítsuk meg a finomra vágott hagymát és fokhagymát, vigyázva, hogy ne égjen meg. Adjuk hozzá a darált húst és pirítsuk meg azt is, időnként megkeverve. Ízesítsük oregánóval, babérlevéllel és sóval. Adjuk hozzá a paradicsom konzervet, majd pároljuk lassú tűzön kb. 45 percet. Végül ízesítsük frissen őrölt fekete borssal, és keverjük hozzá a mascarponét.
A tésztához keverjük össze a lisztet, cukrot és a csipet sót. Majd kockázzuk hozzá a jéghideg vajat és adjuk hozzá a felvert tojássárgáját. Gyúrjuk össze gyorsan, adjunk hozzá kb. fél dl jéghideg vizet is, hogy fogja össze a tésztát. Készítsünk belőle egy labdát, tekerjük be fóliába és tegyük hűtőbe 1-2 órára.(Előre is elkészíthetjük, nagyon jól fagyasztható.)
Az őszibarackot hámozzuk meg, majd aprítsuk nagyon kicsire. Tegyük egy tálba és szórjuk meg 4 ek cukorral. Tegyük hűtőbe és hagyjuk így állni legalább fél órát. Közben készítsük el a törökmézet. A cukrot a mézzel együtt forraljuk fel, hagyjuk, hogy kapjon egy aranysárga színt. Ekkor terítsünk egy tepsire sütőpapírt.
A hagymát vágjuk finomra és egy kevés olajon pirítsuk meg. A végén adjuk hozzá a lereszelt fokhagyma gerezdeket. A sütőt melegítsük elő 190 fokra.
A padlizsánokat mossuk meg és vágjuk hosszában kb. 1 cm-es szeletekre. Kb. 16 szeletet fogunk kapni összesen. Sózzuk meg őket és tegyük egy tálba, hogy jól kicsöpögjenek.