Mennyiség oldalanként:
Áztassuk be a gombát kb. 2 dl forró vízbe. Tisztítsuk meg a póréhagymát, majd vágjuk kisebb kockákra. Dinszteljük meg a vajon puhára. Ezalatt hámozzuk meg a krumplit és kockázzuk fel.
A paradicsomokat vágjuk apróra. Aprítsuk finomra a petrezselyem zöldet is. Keverjük össze a laktózmentes mascarponét a petrezselyemzölddel és az aszalt paradicsommal. Kissé sózzuk, borsozzuk. A pulykamell filét vágjuk 3-4 vastagabb szeletre.
Az édesburgonyát hámozzuk meg, majd vágjuk pár cm-es kockákra. Egy kicsit forgassuk át olívaolajban, majd tegyük egy tepsibe, és 200 C-os sütőben süssük készre kb. 20 perc alatt. Közben vágjuk finomra a salotta hagymát.
Főzzük meg a tésztát bő, sós vízben. Majd szűrjük le és csöpögtessük le jól. A szalonnát kockázzuk fel, majd pirítsuk meg egy forró serpenyőben. Ha szükséges, öntsünk alá egy pici olajat.
A cukkinit jól sózzuk be, majd locsoljuk meg almaecettel. Hagyjuk így kb. fél órát macerálódni. Ezután alaposan csavarjuk ki a cukkinit.
A padlizsánt vágjuk kb. 2 cm-es kockákra, majd jól sózzuk be, hogy a csípős, kesernyés lé kicsöpögjön belőle. Legvégül kézzel is jól csavarjuk ki a padlizsánt.
A cukkínit mossuk meg, távolítsuk el a végeit és daraboljuk fel. A hagymát vágjuk finomra, a fokhagymát vágjuk vékony szeletekre.
Egy 222-24 cm-es csatos tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral. Az olvadt vajat egy konyhai robotgépben jól dolgozzuk össze a zabkeksszel. Majd nyomkodjuk bele a formába ezt a vajas zabkeksz darálékot.
Az áfonyát mossuk meg, majd kb. a harmadát törjük össze egy villával és szórjuk meg 2 evőkanál cukorral. Adjuk hozzá a többi áfonyát néhány szem kivételével (amely majd később a tálaláshoz kell), majd keverjük jól össze és tegyük be a hűtőbe macerálódni (akár órákra is, ha van időnk).
A kakaóport keverjük jól el a forró vízben. Majd adjuk hozzá az olvasztott vajat, vagy kókuszolajat. Keverjük egy habverővel jó simára. Keverjük hozzá egyenként a tojásokat is.
A paprikákat mossuk meg, majd 220 C-os sütőben süssük meg őket kb. 25 perc alatt. Ezután tegyük egy tálba, fedjük le folpackkal, hogy könnyebben meg tudjuk majd hámozni őket. Kb. 20 perc múlva már hámozhatjuk is. Távolítsuk el a héját, a magjait és a csumáját.
A darált húst jól gyúrjuk ki a fűszerkeverékkel. Ha sovány lenne a hús, keverjünk hozzá egy kis olíva olajat. Hagyjuk állni, míg elkészítjük a paradicsom szószt. Kevés olívaolajon pirítsuk meg a finomra vágott hagymát és fokhagymát.
A megmosott paradicsomokat vágjuk félbe, majd tegyük őket egy hőálló tálba. Locsoljuk meg 2 ek. olívaolajjal és sózzuk, borsozzuk őket. Tegyük 220 C-os sütőbe és süssük meg őket jól, kb. 25 perc alatt.
A vargányát áztassuk be langyos vízbe, hagyjuk benne legalább 20 percig. A sertésszüzet tisztítsuk meg a hártyáktól, majd sózzuk, borsozzuk. Vágjuk akkora darabokra, hogy elférjen egy nagy serpenyőben. (2-3 darab legyen ez a kb. 600 g hús, semmiképpen se vágjuk nagyon kicsikre.)Tegyük félre felhasználásig.
Forrósítsunk fel egy serpenyőben olívaolajat. Pirítsuk meg rajta a finomra vágott hagymát, a kis kockákra vágott sárgarépát és a lereszelt fokhagymát. Adjuk hozzá a darált húst és pirítsuk meg azt is, időnként megkeverve.