Sütőtökös, ricottás, bacon-ös pite

Hozzávalók:

A töltelékhez
1 doboz Szarvasi Ricotta 250 g 100 g bacon kockákra vágva 400 ml tejszín 350 g sült tök 1 fej hagyma 1 marék bazsalikomlevél 4 db tojás 50 g reszelt emmentáli sajt só, bors
A tésztához
300 g liszt 150 g vaj 1 tojás pici só
Ricotta

Elkészítés:

  • A hideg vajat és a (lehetőleg hideg) lisztet gyorsan gyúrjuk össze egy tojással és pici jéghideg vízzel. Minél gyorsabban dolgozunk, annál kevésbé melegszik fel a tészta, így lesz finom omlós.
  • Nyújtsuk ki egy kilisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra, majd helyezzük rá egy kb. 25 cm átmérőjű quiche-, vagy gyümölcstorta formára. Nyomkodjuk bele, a széleit szedjük le. Tegyük be a hűtőbe minimum 15 percre, hogy jól hűljön le.
  • Ezután béleljük ki sütőpapírral, öntsünk bele szárazbabot, vagy csicseriborsót nehezéknek. 160 C-os sütőben süssük ki vakon kb. 15-20 perc alatt. Vegyük ki a sütőből és szedjük le róla a nehezéket.
  • A felkockázott bacont pirítsuk meg egy kis olajon, majd dobjuk rá a finomra vágott hagymát. Pirítsuk meg rajta üvegesre. Közben a tejszínt keverjük jól el a tojással. Keverjük hozzá a ricottát és a kis darabokra vágott sült tököt.
  • Öntsük a hagymára. Majd adjuk hozzá a durvára vágott bazsalikom leveleket is. Ízesítsük sóval, borssal. Melegítsük föl, majd öntsük a tészta keretbe. Szórjuk meg reszelt sajttal. Tegyük vissza a sütőbe és 180C-on süssük készre 20-25 perc alatt.

 

Tálaljuk salátával melegen, vagy langyosan.

Legújabb receptjeink