Spenótos, ricottás, lazacos torta

Hozzávalók:

A tésztához:
300 g liszt 150 g hideg vaj 1 tojás sárgája 1-2 ek hideg víz
A töltelékhez:
100 g Szarvasi Ricotta 400 g fagyasztott parajpüré 100 g füstölt lazac 2 gerezd fokhagyma 2 salotta hagyma 1 doboz Szarvasi Mascarpone 200 ml tejszín 4 db tojás szerecsendió kakukkfű só, bors
Mascarpone, Ricotta

Elkészítés:

  • A tészta alapanyagait gyorsan gyúrjuk össze, majd egy kilisztezett deszkán nyújtsuk ki néhány milliméter vastagságúra. Hajtsuk fel a nyújtófára és ennek segítségével helyezzük egy gyümölcstorta formába. A kilógó széleit tépkedjük le, de tegyük félre, hátha szükség lesz rá az esetleg megrepedt tésztát pótolni. Tegyük hűtőbe kb. fél órára, vagy akár 1-2 napra is.
  • A hűtőből kivéve tegyünk rá egy sütőpapírt, és helyezzünk bele szárazbabot, vagy csicseriborsót nehezéknek. Így vakon süssük ki kb. 170 C-on kb. 20 perc alatt. Ha kész, vegyük ki a sütőből és vegyük le róla a papírt és a babot.
  • Közben készítsük el a tölteléket. Olvasszuk ki a spenótot. 1 ek vajon fonnyasszuk meg a finomra vágott salotta hagymát. Majd adjuk hozzá a lereszelt fokhagymát is. Ehhez adjuk a spenótot. Szórjuk meg egy kis frissen reszelt szerecsendióval, 1 tk kakukkfűvel,sóval és borssal.
  • Egy külön tálkában keverjük össze a mascarponét a tejszínnel. Keverjük hozzá a tojásokat. Adjuk a spenóthoz, kevergessük, hogy kissé melegedjen fel és kezdjen sűrűsödni.
  • A közben elősütött tészta aljára tépkedjük a lazac felét, majd öntsük rá a tölteléket. A tetejére pedig kiskanállal tegyük a ricottát és a maradék lazacot. Tegyük vissza a sütőbe és kb. fél óra alatt süssük készre. Ha kész, hagyjuk hűlni kissé. Tálalhatjuk melegen, langyosan, vagy szobahőmérsékleten is.

 

 

Legújabb receptjeink