Fahéjas-mascarponés háromszögek

Hónap receptje: március
Beküldő: Szabó Veronika

Hozzávalók:

Tésztához
60 dkg sima liszt 5 dkg barna cukor 2 db tojássárgája + 1 a kenéshez 3,5 dl tej 1 tasak szárított, vagy 2,5 dkg friss élesztő 4 dkg vaj 1 db kezeletlen citrom reszelt héja 1 csipet só
Töltelékhez
12 dkg Szarvasi Mascarpone 10 dkg porcukor 1 csapott evőkanál őrölt fahéj 3 dkg mazsola 0,5 dl rum
Mascarpone

Elkészítés:

  • A mazsolát fél dl,kevés vízzel elkevert rumba áztatjuk.
  • Az élesztőt egy kevés langyos tejben, pici cukorral felfuttatjuk.
  • A lisztet nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojások sárgáját. A felfuttatott tejes élesztővel és a maradék langyos tejjel összegyúrjuk.
  • Mikor a tészta összeállt, hozzádolgozzuk a langyos, olvasztott vajat. Közepesen lágy kalácstésztává dagasztjuk. A tálban hagyva, a tetejét kevés liszttel meghintve, 30-35 percig langyos helyen kelesztjük.
  • A töltelékhez egy tálban összekeverjük a mascarpone-t a porcukorral és a fahéjjal. Közben a sütőt előmelegítjük 190 fokra.
  • Miután a tészta megkelt, 4 egyforma darabra osztjuk és mindegyiket kis cipóvá formázzuk. A cipókat egyesével, ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk és a fahéjas töltelék egynegyed részével egyenletesen megkenjük és megszórjuk egy kevés mazsolával.
  • Feltekerjük, mint a bejglit, és nagyjából egyforma háromszögekre vágva, ráhelyezzük a rudat a sütőpapírral kibélelt tepsire. Majd a többi tésztával is ugyanígy járunk el.  Egymás mellé helyezzük a tepsire a rudakat, kevés helyet hagyva közöttük.  8, Konyharuhával letakarva, hagyjuk körülbelül 15 percig kelni, majd a tetejüket egy-két csepp tejjel elkevert tojássárgájával egyenletesen lekenjük és az előzőleg bemelegített sütőben 190 fokon 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. Miután a háromszögek megsültek, hűlni hagyjuk őket,majd tálaljuk.

Sülés közben, a töltelék jól átitatja, szinte beleolvad a tésztába, ami ettől nagyon puha és lágy lesz és ahogy, a sütemény aljára folyik, ott egy kissé megkaramellizálódik a benne lévő cukor, ami még finomabbá teszi.

Legújabb receptjeink