Egyben sült karaj aszalt szilvás, gyöngyhagymás mártással

Hozzávalók:

1 doboz Szarvasi Mascarpone 250 g 1,5 kg karaj egyben 200 g aszalt szilva 1 kis üveg (190 g) gyöngyhagyma 1 ek. vaj 2-3 levél zsálya 1-2 kisebb ág rozmaring 2-3 szál kakukkfű 250 ml húsleves olaj só, bors
Mascarpone

Elkészítés:

  • Kenjük be a karajt kedvenc fűszerkeverékünkkel és egy kis olajjal. Hagyjuk pár órát, vagy egy éjszakát állni.
  • Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Egy nagy serpenyőben forrósítsunk fel egy kevés olajat és pirítsuk körbe a karajt. Majd tegyük át egy sütőtálba egy kevés olajjal és tegyük a sütőbe. Süssük kb. 70 percig, de egy óra után már megnézhetjük. Mérettől és formától változhat a sütési idő. Arra figyeljünk, hogy ne süssük túl, hiszen a karaj egy sovány húsdarab, könnyen kiszárad, ha túlsütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük. Ha a kifolyó szaft már átlátszó, akkor kész van. Tegyük ki egy rácsra úgy, hogy alatta legyen egy tepsi, amin összefoghatjuk a szaftot. Hagyjuk kb. 10 percig pihenni.
  • Míg sül a hús, készítsük el a szószt. Áztassuk be langyos vízbe az aszalt szilvát kb. 20 percre (ha gyerekek nem fognak belőle enni, akkor tehetünk hozzá konyakot is).
  • Forrósítsunk fel egy serpenyőben vajat, ezen enyhén pirítsuk meg a lecsöpögtetett gyöngyhagymát. Öntsük föl a húslevessel, adjuk hozzá a zöldfűszereket (ha nincs zöldfűszer, használjunk szárítottat). Adjuk hozzá az áztatott szilvát és forraljuk pár percig.
  • Ezután adjuk hozzá a mascarponét, és forraljuk össze. Vegyük ki a fás zöldfűszereket, ízesítsük egy kevés sóval és borssal. Keverjük hozzá a pihentetett hús alatt összegyűlt hússzaftot is.
  • Ha kész a hús és pihent is, akkor felszeletelhetjük. Tálaljuk párolt zöldségekkel, vagy kedvenc burgonyaköretünkkel.

Legújabb receptjeink