Mielőtt a címben feltett kérdésre válaszolnánk, előbb tisztáznunk kell, hogy mi is maga a laktóz. A laktóz, vagy más néven tejcukor, egy galaktózból és glükózból álló diszacharid, mely az emlősök tejének egy cukorkomponense. Bár tejfajtánként eltérő, de átlagosan szárazanyaguknak 2-8 %-át teszi ki.

 

Laktózintolerancia akkor jelentkezhet valakinél, ha a laktóz vékonybelekben történő lebontásáért felelős enzimet, a laktázt, szervezete nem, vagy nem kellő mennyiségben képes előállítani. A laktáz nevű enzim feladata ugyanis az, hogy a laktózt hirdrolizálja és monoszacharidokra bontsa.


Azt, hogy a szervezet nem képes kellő mennyiségű laktázt előállítani, genetikai sajátosságok és környezeti hatások egyaránt okozhatják. Ezen enzim hiányában a laktóz nem képes a vékonybelek falán keresztül felszívódni, így továbbhalad a vastagbélbe. Az itt található baktériumok már képesek feldolgozni a laktózt, azonban nem lebontják azokat, ahogy a laktáz tenné a vékonybelekben, hanem elkezdik azt erjeszteni. Ezen erjesztés során azonban nagyobb mennyiségű gáz is keletkezik, mely puffadást és gyomorproblémákat okoz.


Ha a tejcukor-érzékenységet nem ismerik fel időben, akkor a laktóztartalmú termékek további fogyasztása, a vékonybél állandó irritációjával, tovább csökkentheti a laktáz enzim termelését. Ez a folyamat pedig könnyen eljuthat a teljes laktózérzékenységig is.

laktoz1-670-es

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!