A laktózintoleranciát kialakulásának okai alapján több csoportba sorolhatjuk.

 


Az elsődleges laktózérzékenységnek, a legtöbbeket érintő típusa a kor előrehaladtával természetes módon alakul ki. Ez a tejcukor-érzékenység csak felnőtt korban jön elő, és ma világviszonylatban a lakosság jelentős részét érinti. Az intolerancia mértéke és a kialakulás esélye nagyobb az olyan társadalmakban, ahol a tejtermékek előállítása és fogyasztása nem rendelkezik túlzottan mély gyökerekkel. Például Afrika és Ázsia egyes területein a felnőtt lakosság közel 90%-a küzd a tejcukor-érzékenység kellemetlen tüneteivel.



Szintén az elsődleges laktózérzékenység típusába tartozik a veleszületett laktóz-intolerancia, melynél egy genetikai rendellenesség megakadályozza a laktáz enzim termelését. Ezen típus, már születéskor jelentkezik, így az ilyen betegséggel született gyermeke csecsemőkorban sem képesek normálisan lebontani a tejben található laktózt.



Másodlagos laktózérzékenységnek nevezzük a külső környezeti hatásoknak köszönhetően kialakuló tejcukor-érzékenységet, melyet leggyakrabban akut bélfertőzések, gyulladásos betegségek, vagy lisztérzékenység idéz elő. Az ilyen másodlagos laktózintolerancia sok esetben csak ideiglenesen okoz tüneteket, amint a kiváltó ok megszűnik, a tejcukor-érzékenység mértéke is csökken.

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!